Skip to main content

15 moduler i veckan till Skellefteå

Publicerad: 2022-12-15

I somras tecknade Kubly ett rekordavtal med Away Group AB om en leverans av 1 200 temporära bostäder till Solbacken i Skellefteå. Produktionen pågår nu för fullt.
– Leveransen rullar på enligt plan, vi producerar 15 moduler i veckan, berättar Kublys vd Michael Johansson.

Skellefteå växer så det knakar och expansionen har lett till att det är bostadsbrist i staden med omnejd. För att kunna erbjuda boende till dem som flyttar till Skellefteå har företaget Away Group fått i uppdrag av batterifabriken Northvolt att skapa 1 200 temporära bostäder vid Solbacken i norra delen av staden. Kubly ska leverera bostäderna – boendeytan är 13 kvadratmeter per bostad – inredda och färdiga för inflyttning direkt de står på plats.

Kubly startade produktionen i september och hade två veckor in i december hunnit leverera 328 bostäder (164 moduler med två lägenheter i varje).

– Vi har bra fart i fabriken, den här typen av produktion när alla moduler ser likadana ut passar vårt taktade flöde perfekt. Det är ett flöde som vi jobbat med under många år och hela tiden förfinar. Vi är snart mogna att höja produktionstakten och gå upp till att göra 20 moduler i veckan, säger Michael Johansson.

Runt nyår räknar Away Group med att ungefär en tredjedel av bostäderna finns på plats. Den 10 januari sker första inflyttning och därefter flyttar under en period ungefär 80 personer i veckan in på det nya området.

– Det har varit en tacksam höst för vår del när det gäller vädret, inte speciellt kallt eller snöigt, så vi har hunnit med det vi tänkt. Vi har en bra infrastruktur kring modulerna som gör att de går snabbt att installera när de kommer. Ofta är de färdiga redan samma dag, säger Jimmy Södergren, operativ chef och partner på Away Group.

Han är mycket nöjd med Kubly-samarbetet så långt.

– Kubly kan man lita på, de håller vad de lovar och det känns tryggt. Vi har ett fint samarbete där vi lyssnar på varandra och är raka och tydliga med vad vi vill. Om det uppstår problem löser vi dem tillsammans, säger Jimmy Södergren.